Debrecen története, történelme > Debrecen - wyw.hu

Tartalom:
Talált weboldalak ebben a kategóriában: Debrecen története, történelme > 6 weboldal. Kategória leírása: Debrecent a cívisvárost bemutató oldalak.

debrecen.wyw.hu Rendezés: Találatok szerint | Értékelés | Névsor szerint

Debrecenről
Debrecenről
http://hu.wikipedia.org/wiki/Debrecen

Írott forrásban elsőként 1235-ben tűnik fel Debrecen neve, mégpedig a Váradi Regestrumként ismert ítéletgyűjteményben, ekkor még „Debrezun” alakban (a név feltehetőleg a szlovák dobre zljiem, „jó termőföld” kifejezésből ered, mások szerint török eredetű.) A több falu egyesülésével létrejött település a tatárjárást követő évtizedekben indult gyors fejlődésnek, rövid idő alatt az ország egyik meghatározó városává vált, elsősorban földesurának, Károly Róbert bizalmasának, Debreceni Dósának köszönhetően. A mezővárosi kiváltságokat Nagy Lajos adományozta Debrecennek 1361-ben.

hu.wikipedia.org
A Debreceni Nagytemplom története
A Debreceni Nagytemplom története
http://www.nagytemplom.hu/?q=node/1

Debrecen szívében a város és a református magyarság jelképe a kétszarvú templom. Műveltséget, jellemet, hagyományt, az örökkévalóság távlatait és a nemzet sorsát ölelik egységbe fehér bolthajtásai. Hátterében ott világol a széphírű Kollégium és a Huszár Gál óta máig tevékeny sajtó. Ilyen magyar református város nem volt több, és ilyen templom sem. Tűzből kimentett üszög, az el nem hamvadt hit és az újjáéledő reménység bástyája. Az Árpád-kor alapozta, mikor a pusztai város kiemelkedett környezetéből, és messze vidékek útjai futottak össze vásárain.

www.nagytemplom.hu
A Debreceni Református Kollégium története
A Debreceni Református Kollégium története
http://digit.drk.hu/?m=lib&book=2

A reformáció kibontakozása Debrecenben. A Kollégium belső szervezete, önkormányzata. (A falakon belüli szabadság)...

digit.drk.hu
Debrecen egykor, akkor és most
Debrecen egykor, akkor és most
http://debrecen.egykor.hu/

Az egykor.hu az elmúlt korok magyar vonatkozású épületeinek, városainak illetve helységeinek – épített környezet – összegyűjtését tűzte ki célul, elsősorban fényképek formájában. Épületek, városok és helyek felkutatására, az ehhez kapcsolódó információk megmentésére szakosodott.

debrecen.egykor.hu
A Debreceni Református Kollégium Könyvtára
A Debreceni Református Kollégium Könyvtára
http://silver.drk.hu/konyvtar/tortenet.html

A Kollégium első korszakát Wittenberg, Melanchthon és Sturm pedagógiai hatása jellemzi. A könyvállomány már ekkor lehetővé tette a szabad művészetek, az ókori klasszikusok, a szent nyelvek, a filozófia és a teológia kor színvonalán történő oktatását. Már a legelső, 1706-ból fennmaradt könyvtári jegyzékben jeles alkotások képviselték az orvostudományt, jogtudományt, csillagászatot és botanikát is. Az intézményt a protestáns Európával kialakított kapcsolatai tették a nemzeti kultúra fontos műhelyévé. Professzorai - köztük a könyvtárért felelős "Bibliothecae Prefectusok"- csak többéves nyugat-európai peregrináció után állhattak katedrájukra. Történetileg az is formálta az iskolát, hogy Magyarországon a protestantizmus vált a katolikus Habsburg dinasztia elleni rendi-függetlenségi harcok ideológiai támaszává. A háborúkat lezáró békekötések első pontjai között mindig ott szerepelt a protestáns vallásszabadság biztosítása.

silver.drk.hu
A Debreceni Református Kollégium kincsei (könyv)
A Debreceni Református Kollégium kincsei (könyv)
http://www.konyv-konyvek.hu/a_debreceni_reformatus_kollegium_kincsei

A gazdagon illusztrált kötetből megismerhetjük mindazt, amit a város iskolájáról, hatásáról, örökségéről tudni érdemes. A felvételek a a műfaj legsikeresebb hazai alkotójának munkái.

www.konyv-konyvek.hu
Oldal leírása
debrecen.wyw.hu: Debrecen katalógus, debreceni információk. A cívisváros története, debreceni éttermek, egyetemek, cégek listája.
Gyűjteményünkben 385 válogatott Debrecen témakörhöz kapcsolódó link közül válszthatsz!
Szponzorált linkek
Közösség
Megosztás a Facebook-on Add a Twitter-hez Google+

Csevegő
Aktív linkek: 385 | Várakozó linkek: 5 | Ajánlott linkek: 0 | Linkre kattintás összesen: 37365